Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

<<Παύτηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρ. Ερωτοκρίτου>>

Λευκωσία: Την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, αποφάσισε το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.  Την απόφαση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος και ήταν ομόφωνη.

Στην πρώτη του αντίδραση, εξερχόμενος του δικαστηρίου, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι άκουσε με πολλή προσοχή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα την μελετήσει προσεκτικά με τους δικηγόρους του. Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής του στο ΕΔΑΔ, προκειμένου να προσβάλει την απόφαση.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος διόρισε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στην παύση του, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την εκ πρώτης όψεως διαφωνία του με την πτυχή της απόφασης του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου που αφορά το δικαίωμα έκφρασης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστος Πουργουρίδης,

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Νομικής Υπηρεσίας που Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά και η απόφαση θεωρείται ιστορική.

Διαβάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρουσία του κ. Ερωτοκρίτου, ο Μύρων Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει ότι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά τόσο σοβαρή που να δικαιολογεί την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Καυστική απόφαση, λέει ο Πουργουρίδης
Την εκ πρώτης όψεως διαφωνία του με την πτυχή της απόφασης του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου που αφορά το δικαίωμα έκφρασης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστος Πουργουρίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζονται βεβιασμένες αποφάσεις και ότι στόχος πρέπει να είναι να επανέλθει η ομαλότητα στη Νομική Υπηρεσία.

«Ήταν μια καυστική απόφαση, οφείλω να πω», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Χρήστος Πουργουρίδης.

Σε ερώτηση για το λεκτικό της απόφασης είπε ότι «δεν έχει σημασία όμως τι φράσεις έχουν χρησιμοποιηθεί, σημασία έχει η ουσία της απόφασης, την οποία θα μελετήσουμε ως δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου με την καλύτερη δυνατή προσοχή και να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίως στην πτυχή του κατά πόσον έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

«Προς την κατεύθυνση αυτή, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην συμφωνώ καθόλου με την απόφαση του Συμβουλίου για το χειρισμό που έκανε της πτυχής του δικαιώματος έκφρασης οποιουδήποτε πολίτη, περιλαμβανομένου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ως δικηγόρο δεν τον ανησυχεί ο χαρακτηρισμός ότι νομικά είναι ανίκανος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ότι «η πτυχή αυτή έχει να κάνει με τα ευρήματα Συμβουλίου σε σχέση με τη συμπεριφορά του που εξέτασε». Δεν καλύπτει, πρόσθεσε, «ευρύτερα τις δυνατότητες του να ασκεί τα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, περιορίζεται μέσα στα πλαίσια αυτά που εξέτασε το Συμβούλιο, τη συμπεριφορά του τη συγκεκριμένη».

Σε σχόλιο ότι ήταν μια απόφαση καταπέλτης, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι «ήταν μια απόφαση με έντονους χρωματισμούς που δεν είναι σύνηθες για τα δικαστήρια. Στα δικαστήρια τέτοιου είδους εκφράσεις δεν χρησιμοποιούνται. Η δικαστική γλώσσα είναι εντελώς διαφορετική, αλλά εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με δικαστήριο, είχαμε να κάνουμε με το δικαστικό συμβούλιο».

«Θα μελετήσουμε την απόφαση και θα μελετήσουμε τα επόμενα βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζονται βεβιασμένες αποφάσεις, ούτε χρειάζεται να κάνουμε ενέργειες που να δυσκολέψουν είτε την αποκατάσταση του κλίματος του γενικού στην Νομική Υπηρεσία, είτε να δυσκολέψουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος όλων πρέπει να είναι να επανέλθει η ομαλότητα στη Νομική Υπηρεσία, στους θεσμούς του κράτους και βεβαίως και η επιτυχία να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα κλείσουν οι πληγές στη Νομική Υπηρεσία είπε ότι «ελπίζω να κλείσουν, άλλωστε πρέπει να κλείσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη «στόχος είναι να αποκατασταθεί ένα κλίμα στην Νομική Υπηρεσία που να μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παίρνει γρήγορα αποφάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που την απασχολούν, για να μην φτάνουμε στο σημείο να υπάρχουν καθυστερήσεις να ληφθούν αποφάσεις, άνθρωποι να μένουν μέσα στις φυλακές και να πεθαίνουν, ενώ έπρεπε να αποφυλακίζονται σε κατάλληλο χρόνο και να μην παρατηρούνται αυτού του είδους οι ευθυνοφοβίες στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, στην κατάλληλη ώρα».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αφήνει αιχμές για τον κ. Κληρίδη είπε ότι «δεν παίζω κρυφτούλι, μιλώ καθαρά». Αφήνω, σημείωσε, «και για τον κ. Ερωτοκρίτου αιχμές διότι ήταν και οι δύο που χειρίστηκαν την υπόθεση Παπακώστα, δεν είναι μόνο για τον ένα».

«Λέω καθαρά ότι σε μια χώρα που θέλει να υπερηφανεύεται για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της, δεν πρέπει άνθρωποι ετοιμοθάνατοι να πεθαίνουν στις φυλακές», ανάφερε, προσθέτοντας ότι και «πρέπει να βρίσκονται εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στη θέση την κατάλληλη να πάρουν τις σωστές αποφάσεις την ώρα που πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση αν η κόντρα επηρέασε νομικές υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι οπωσδήποτε αυτή η κόντρα είχε δυσμενή επίδραση στον τρόπο που λειτουργούσε και λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία». Ελπίζω, συμπλήρωσε, «αυτά να ξεπεραστούν και η Νομική Υπηρεσία να λειτουργεί από τώρα και στο εξής χωρίς τα όποια βαρίδια αυτή η υπόθεση της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σκοπός της Νομικής Υπηρεσίας είναι να απονέμει στο βαθμό που της αναλογεί το δίκαιο και το δίκαιο πρέπει να γίνεται έστω κι αν θα χαλάσουν οι ουρανοί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου