Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος»,

Αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος οικονομολόγος Joseph Stiglitz

Την εκτίμηση ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά το μεταφέρει στο μέλλον, διατυπώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Στην εν λόγω συνέντευξη, ο αμερικανός οικονομολόγος, ασκεί εκ νέου δριμεία κριτική στην πολιτική της λιτότητας, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», καθώς επιβάλει αυτή την πολιτική σε Ελλάδα, αλλά και Ευρωζώνη.
Αναλυτικότερα, ο J. Stiglitz, επεσήμανε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν επιλύθηκε, αλλά μεταφέρθηκε στο μέλλον, ενώ πρόσθεσε πως «
πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η τρόικα «μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση», ήτοι στο να «σπάσει» το παλιό σύστημα, καθώς «δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους της, επικαλούμενος και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο «έχει ξεκαθαρίσει ότι
η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους
».
Μάλιστα, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».
«
Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους
, που έχουν θέσει τα τεχνικά κλιμάκια», προειδοποίησε, επίσης, ο J. Stiglitz.
Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 πρέπει να αλλάξει σε στόχο κατώτερο του 1%.
Ο ίδιος υποστήριξε πως «αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό», ενώ ανέφερε ότι «όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων».
Για τον Stiglitz
είναι ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
.
Η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική», προειδοποίησε, κλείνοντας, ο αμερικανός οικονομολόγος, καθώς «η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» και «αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια,
ο ασθενής θα πεθάνει
».
Ερωτηθείς σχετικά, κατέληξε πως για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα θα έπρεπε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου